De Yacon, soms ook appelwortel genoemd, is een plant die zijn oorsprong vindt in de Andes, maar inmiddels al op meerdere plekken op de wereld wordt geteeld. De plant is verwant aan de zonnebloem, net zoals onze welbekende aardpeer.

Teelt
Er worden twee soorten knollen door deze plant gevormd. Kleine knollen, die zich onder de wortelkroon bevinden en zeer grote knollen die als energieopslag-knollen fungeren. De knollen en planten vriezen in de winter dood. Je kunt de broed- en eetknollen echter goed opslaan en bewaren door ze vorstvrij te houden. Hierdoor moeten ze wel ieder jaar opnieuw worden geplant.

De yacon geeft in ons klimaat een zeer goede opbrengst. Er zijn al meerdere vermeldingen van opbrengsten van circa 20 kg per plant.

Doel
• Yacon bezit een zeer lage waarde op de glycemische index
• Yacón bezit een zeer lage hoeveelheid calorieën, wat uitzonderlijk is voor een zoetstof
• Yacon bezit de grootste hoeveelheid F.O.S. van alle bekende voedingsbronnen op de wereld
• Yacón bezit bijzonder veel inuline, welke zorgt voor de overheerlijke mild zoete smaak van yacón.